نظر به وجود آسیب های اجتماعی مختلف در سطح کشور و ضرورت بررسی علمی و دقیق آن ها برای ارائه راه حل های مناسب و عملی برای حل معضلات توضیحاتی پیرامون مباحث تخصصی جرم شناختی ارائه میکنم : 

طبق اطلس آسیب های اجتماعی کشور که توسط سازمان امور اجتماعی کشور که زیر مجموعه شورای اجتماعی کشور به ریاست رییس جمهور محترم می باشد تهیه و تنظیم شده است و در آن از نظریه های جامعه شناسی جنایی و مکتب نقشه نگاری جرم بهره گرفته شده است در حال حاضر 5 آسیب به ترتیب اولویت زیر در راس آسیب های اجتماعی کشور قرار دارند که عبارتند از : 

1. اعتیاد

2.حاشیه نشینی 

3.فساد اخلاقی 

4. طلاق 

5.مناطق جرم خیز و بحران زا 

.

                                                                   ******************************

برای بررسی علت شناسانه باید از علم جرم شناسی استفاده شود :

الف )  از مکتب جغرافیای جرم که امروزه از آن به عنوان مکتب نقشه نگاری جرم یاد می شود استفاده میشود و مثلا میتوان از معیار های این مکتب به نتایج قابل تاملی دست پیدا کرد پیرامون اینکه چرا جمهوری اسلامی ایران اولویت اول آسیب های اجتماعی اش اعتیاد است و بزرگترین مصرف کننده تریاک در جهان است در حالی که افغانستان یعنی همسایه مرزی ایران بزرگترین تولید کننده ی تریاک در جهان است .

پیشنهاد : یکی از پیشنهادات میتواند وضع مقررات سخت آمد و شد در مرز با افغانستان و بهره گیری از سیستم های ایکس ری باشد و مهمتر از آن کنترل مرز ها با دوربین های دید در شب برای جلوگیری از قاچاق تریاک همانند مرز پاکستان که البته این کار ها با هدف مبارزه با تروریسم بیشتر انجام گرفته است .

ب ) ازمبانی جرم شناسی دورکیمی میتوان استفاده کرد و بیشتر مفاسد اخلاقی را علت شناسی کرد . مثلا در بحث خود کشی  از تئوری تقسیم کار در جامعه دورکیم استفاده کنیم و بگوییم تخصصی شدن کار ها موجب فاصله افتادن میان افراد جامعه میشود و نهایتا منجر به تمرکز افراد بر تخصص خود شده و نهایتا باعث بروز گوشه گیری و انزوا طلبی میشود که این انزوا طلبی با روح انسانی در تعارض محض است و نهایتا فردی که نمیتواند خلا های روحی خود را پر کند تصمیم به خود کشی میگیرد . 

پیشنهاد :  احیای سنت حسنه صله ارحام در تمامی ابعاد (دید و بازدید - مسافرت - مریض داری - ازدواج - انتقال تخصص و . )  خود میتواند راه گشا باشد . 

ج ) از مبانی مکتب شیکاگو میتوان استفاده کرد و معضل حاشیه نشینی و مناطق جرم خیز را مکان یابی و علت شناسی کرد به صورت محله محور و جزئی . 

پیشنهاد : مثلا در بحث زاغه نشینی ، انتقال این عزیران به روستا های مجاور شهر ها با آزاد کردن زمین های دولتی و عمومی و رائه امانات رفاهی و آموزشی بسیار از آسیب زا بودن آنها جلوگیری  میکند .

د ) و نهایتا تیر خلاص را میتوان با استفاده از مبانی نظریه ی کارایی جمعی مکتب شیکاگو به آسیب های اجتماعی زد و همه ی آنها را به صورت یکجا مورد هدف و درمان قرار داد . طبق این نظریه توانمند سازی ساکنان محلی برای کنترل و اداره ست را رمز مقابله با آسیب های اجتماعی میدانیم .

پیشنهاد : مثلا در جمهوری اسلامی بسیار زیر ساخت های این نظریه وجود دارد و میتوان از پایگاه های بسیج محلات و مساجد محلات برای کنترل و فرماندهی محله ها در اسیب های اجتماعی با همکاری مردم و نظارت ارکان متولی امر دولتی استفاده کرد . مثلا در بحث اعتیاد همکاری مردم محله در شناسایی معتادان و پیگیری تا درمان آنها - ریش سفیدی بزرگان محله در بحث طلاق - صله ارحام و معرفی کیس های ازدواج به جوانان در بحث ازدواج سفید و . .

                                                            ******************************

صحبت های زیادی پیرامون این بحث دارم و قابلیت مباحثه هم دارد ولی فی المجلس به همین قدر کلی گویی اکتفا میکنم .

امید دارم  تا در آینده با اعتماد راسخ به جوانان این مرزو بوم بتوان مشکلات اساسی را حل کرد .

 

                                                                                    والسلام علیکم 

                                                                                       رضا مرادی  


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

آخرین وبلاگ ها

آخرین جستجو ها